söndag 1 december 2013

Podcasts inlägg 3

I det sista inlägget ska jag prata om vad podcasts är idag. Om man kollar på topp 10 podcasts i världen på iTunes Store (2013) ser man att det skiljer sig fundamentalt från land till land; den enda återkommande i olika listor är podcasten är Best of Youtube. Podcasten som toppar Sveriges lista har på senaste tiden skvalpat runt mellan "Filip och Fredriks Podcast" och "P3 Dokumentär".

Podcasts har idag, likt Twitter, fungerat som ett medie för publika personer som dom kan kontrollera mer själva. "Filip och Fredriks Podcast" (2013) är ett exempel på detta, då podcasten mer eller mindre bara går ut på att dom sitter och pratar med varandra om ditten och datten. "Till Slut Kommer Någon Att Skratta" (2013) är ett till exempel med samma premiss, och på internationell nivå finns podcasts av bland annat Adam Carolla (2009).

I ett blogginlägg av Harry Marks (2013) - som bland annat har redigerat "inthirty" (2013) - ger han sina åsiker om hur podcasts verkar vara i nuläget. Han säger att podcastslandskapet fortfarande är laglöst till en viss grad, och att det inte verkar vara allmänt känt att man inte ska ha med när exempelvis Skype inte fungerar i några sekunder, då det är total tystnad. I inlägget påstår han också att längden för en podcast inte bör gå över 60 minuter, eftersom han upplever att man bör kunna diskutera saker på samma tid en vanlig tv-serie kan berätta en historia.

Han diskuterar även framtiden för podcasts, och är lite orolig över hur iTunes hanterar det, och säger att topplistorna till stor del består av podcasts från stora produktionsbolag; vilket är det vi också kan se i Sverige. Anledningarna till detta tror han dock inte bara beror på iTunes, utan att folk inte riktigt våga prova saker från indieskaparna - dom vet inte riktigt vad dom kan förvänta sig. I slutändan hoppas han att indie podcasts i allmänhet kommer att poleras upp något, så att det inte skrämmer bort den vanliga lyssnaren.


Källförteckning


Adam Carolla Podcast [Elektronisk] Tillgänglig: http://adamcarolla.com/ [2013-11-29]

Marks, Harry. Curious Rat (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://curiousrat.com/the-state-of-podcasting-2013 [2013-11-29]

Till Slut Kommer Någon Att Skratta Facebook (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: https://www.facebook.com/TSKNAS/info [2013-11-29]

 inthirty (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://inthirty.net/ [2013-11-29]

Filip och Fredrik (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.filipochfredrik.com/ [2013-11-29]

1 kommentar:

  1. Källförteckning.
    Efternamn först och listan i bokstavsordning.

    SvaraRadera