fredag 13 december 2013

Inlägg 2 om Bloggar

 Glöm inte att följa min twitter: https://twitter.com/Marcus_Blomgren

Innan vi kollar på SEO (Seach Engine Optimization) ska vi undersöka vad som karaktäriserar en blogg från en vanlig hemsida. Marshall Brain på HowStuffWorks (2013) beskriver skillnaderna mellan dessa entiteter på ett par olika sätt, bland annat att en vanlig sida nästan alltid är större. En blogg har oftast en huvudsida, plus en sida med ett arkiv och så vidare. Artiklarna på en blogg kommer också i de flesta fall från en enda författare, och är organiserad från den senaste händelsen till den första.

Han fortsätter senare i artikeln att kalla bloggar för en typ av dagbok eller online journal, där författaren kan prata om vad han eller hon vill, men att oftast bloggar har någon form av tema (teknologi, mode, etc.). Att börja blogga är också väldigt enkelt tack vare verktyg som Blogger, TypePad och LiveJournal, och man behöver inte ha en egen hemsida.

Men nu ska vi analysera SEO, och vi börjar med att kolla på Pagination. Detta är en av sex steg skrivna av Ken Lyons på Search Engine Watch (2013), och är en del av att man ska organisera upp sin sida. Han menar på att man då helst ska använda sig av ett system som gör det enkelt att nå äldre inlägg, och exemplifierar detta med systemet där man har (till exempel) 1 till 9 och ”Sista sidan” samt ”Första sidan” att välja mellan. Wordpress refereras som att ha ett dåligt system enligt honom, eftersom man bara kan välja ”Older Entries, vilket gör att det tar långt tid att nå äldre innehåll. Han ger dock länkar till Wordpress tillägg som kan förbättra detta.

Hans två nästa steg handlar om att lägga till ”Related Posts” och ”Previous/Next Posts”, som jag precis nämnde, för att helt enkelt organisera upp det så att innehållet på bloggen blir så lättnavigerat som möjligt. För att öka träffarna skriver han också att man ska vara noga med kategorier. Inte som att lägga till många kategorier; hans åsikt är att det oftast finns för många kategorier, och man helst bara ska lägga ett inlägg till en kategori istället för flera (för att inte man ska stöta på dubbletter).

I det näst sista steget skriver Lyons att man ska variera title tags på sina inlägg. Nyckelord ska man också vara genomgående med, men det är ett plus om man variera title tags:en på sina inlägg, eftersom det ökar antalet ord som någon kanske söker på och får upp din blogg. Han fortsätter med det sista steget, som är en delningsknappar. Att dessa knappar ska vara tydliga men inte störande är ett viktigt element, och dessa bidrar till mer träffar, eftersom innehållet kommer spridas till andra hemsidor och bloggar.


Källförteckning:

Brian, Marshall. How Stuff Works (2013) [Eletronsik] Tillgänglig: http://computer.howstuffworks.com/internet/social-networking/information/blog1.htm [2013-12-12]

Lyons, Ken. Search Engine Watch (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://searchenginewatch.com/article/2270685/Boost-Your-Blogs-SEO-Mojo-with-These-6-Simple-Actionable-Steps [2013-12-12]

1 kommentar:

  1. Intressant att du också tog upp SEO, det är en viktig del av att lyckas med en välbesökt blogg. Jag har gjort en Pinterstboard om just bloggande, där jag samlat viktiga saker man bör tänka på när man bloggar. Sökmotoroptimering (SEO) handlar ju om tekniker och metoder för att få en webbsida att komma högt upp i rankningen i olika sökmotorer. Man optimerar bedömningen som sökmotorerna göra av sin webplats. Du skriver om nyckelord och att man ska variera sig, jag har även läst om att man bör söka på sina nyckelord i olika sociala medier för att veta vilka nyckelord som lättast hittas och används mest. Man ska även sätta nyckelorden i bilder, rubriker och i början av bloggpostens första mening. Du kan kolla in min Pinterestboard för mer idéer: http://www.pinterest.com/jessicaiv/blog/

    Källa:

    Caron W, Sarah (2013). How to be a better blogger: the best SEO tricks and a book review. Smart School House. (2013-05-10). (Elektronisk) Tillgänglig: (2013-12-14).

    SvaraRadera