tisdag 26 november 2013

Podcast inlägg 1

Det första jag vill göra är att definera vad en podcast är för något. Man kan tro att det är så eneklt som en nedladdningsbar ljudfil, men så är inte fallet. TwistImage (2010) påpekar att den största skillnaden är faktumet att man kan prenumenera på podcasts, vilket bland annat innebär att man direkt får veta när nya episoder kommer ut via RSS, men ger också möjligheten att automatiskt ladda ner dom. Det påpekas också att podcasts inte är här för att ersätta radio, utan snarare ge ett alternativ. Vem som helst kan inte få ut sitt material på radio, men vem som helst kan spela in en podcast. Detta ger en stor variation av material, både i kvalitet men framförallt innehåll. Nu mera kan man hitta en podcast om det mesta, alltifrån matlagning till tv-spel och katter. Detta innebär en väldigt stor och nichad publik, där innehållet finner sin publik.
 
Enligt kursbloggen (2013) är formatet som en podcast oftast kommer i en mp3. Kanalen där podcastarna finns består av en xml-fil, RSS, vars data analyseras av en podcatcher. Den kollar om det har hänt något i xml-filen sedan senast. Något som kan skiljer detta från äldre tekniker är att det kan urföras i bakgrunden, utan att störa användandet, vilket i sin tur ökar smidigheten.


Källförteckning:

 

 The Purpose of Podcasting (2010) TwistImage [Elektronisk] Tillgänglig: http://www.twistimage.com/blog/archives/the-purpose-of-podcasting/ [2013-11-19] 

Kursblogg Digitala Distrubutionsformer (2013) [Elektronisk] Tillgänglig: http://media.hv.se/kurser/ddb/tjanster-2/om-podcasting/ [2013-11-26]



1 kommentar:

  1. Hej Marcus, tänkte bara berätta att jag kommenterat detta inlägger du gjort. Du kan hitta min kommentar både på http://anehls.blogg.se/2013/december/kommentar-till-marcus-inlagg-podcast-inlagg-1.html och även http://instagram.com/p/haVsKPNhWC/ (:

    SvaraRadera